Tűzriadó van babám, tűzriadó!

2011.05.26. 15:54 | aliceesbob | 2 komment

Címkék: teszt tanácsadás esettanulmány kockázatkezelés

Épp kint ülök az irodaház előtt az árnyékban és csodálkozom...

Először is, hogy milyen egy hüje (sic!) voltam, mert nem írtam fel, ma tűzriadót tartanak és nem maradtam otthon (home office). Másodszor meg azon, hogy milyen értelmetlen egy dolog ez a szimulált tűzriadó. Micsoda mennyiségű idő a semmiért.

A történet pár hete kezdődött, amikor az irodaház körbeírt minden bérlőnek, hogy bizony tűzriadó gyakorlatot fognak tartani (na ekkor voltam a hüje mert nem írtam fel az időpontot).

Ma amikor bejöttem mondták a kollégák, hogy ne felejtsük el ma riadó van (ezek szerint ők felírták és mégis bejöttek?!) A dolog a felhasználó szempontjából az alábbiak szerint néz ki:

  1. megszólal a riasztó
  2. a liftek maguktól lemennek a nullára (nem használhatóak)
  3. becsukódnak a lépcsőházat leválasztó nagy tűzbiztos (gondolom) ajtók
  4. az emberek szitkozódnak (tudom)
  5. az emberek kimennek az irodából, kinyitják a tűzbiztos ajót (ami utánuk újra becsukódik)
  6. és lemennek a lépcsőn a földszinte, majd ki az épületből.

Ez utóbbi a mi esetünkben 15 emeletet jelentett. Gondoltuk, hogy ezt megspórolandó 10 percel 10 előtt lemegyünk lifttel, de (a nyavalyások) előbb kezdték pont tíz perccel. Úgyhogy sétáltunk. Utána meg kint ücsörögtünk, majd fél órát és utána mehettünk vissza az irodába.

Az egész szóra sem lenne érdemes, mert megszoktuk, gondolom Ti is belefutottatok már ilyenbe, csak hát én kockázatokkal kelek és fekszek, mindezt pedig igyekszem arányosan tenni.

A cél világos:

  1. a tűzvédelmi berendezések működőképességének ellenőrzése;
  2. az emberek felkészítése, hogy tűz esetén mit kell tenniük.

Az első célt értem és jónak tartom. Világos tesztelni kell, mert elromolhat, mert nem úgy van ahogy gondoltuk, mert nem tudjuk, hogy mi lehet még "mert".

Ezzel szemben a második célt nem értük el,

  • mert tűz marha ritkán van, ezért úgyis elfelejtek mindent, mire (ha egyáltalán) belekerülök egy ilyen helyzetbe (vagy valaki emlékezik az autós elsősegélyoktatáson tanultakra?!),
  • mert ha tényleg tűz lesz, megjósolhatatlan hogyan reagálok (gondolom pánikba esek),
  • mert mindenki más is pánikba fog esni, tehát megjósolhatatlan ha látom a másik embert pánikban mit csinálok.

Nincs értelme, mert azt csináltatták velem, amit amúgy is csinálnék: megpróbálnék kijutni. Mivel repülni nem tudok, lefele, mivel a liftek nem járnak gyalog. Hol itt a probléma?! Aki ezen elbukik az mehet a Darwin díjba!

De nemcsak nem érte el a célját, marha sokba is került!

Nézzünk egy szándékosan és durva alsó becslést: az irodaházban kb. 1000 embert érintett, tartott minimum fél órát és az itt dolgozó emberek rezsiköltsége 50000 forint biztos van naponta. Ekkor ez a mutatvány 3125000 forintba került!

No igen, de nem az irodaháznak, nem a tűzoltóknak, hanem a bérlőknek! Persze mondhatod, hogy ez túlzás, mert "nem került semmibe az egész", hiszen senki sem fizetett. Direktben nem, de közvetve igen. Ha másképp nem, akkor a dolgozók, az idejükkel. Mi összesen 500 (plusz 1 ez a cikk) órát! Az megint marha sok!

Mit kellene másként csinálni?

A rendszerek tesztje rendben van, csinálják: hétvégén, éjjel, amikor nincs tele az épület emberekkel. Az embereket viszont ne (ál)teszteljük. Hanem ha teszteljük, teszteljük rendesen: csináljunk füstöt, gyújtsák ránk az épületet, jöjjönnek a tűzoltók, legyen pánik, jöjjön a Fókusz meg a Tények. Egy életre megjegyeznénk, így viszont csak felbosszantanak!

Most, hogy végig gondolom, igazából mégsem voltam hüje mert végül is nem születhetett volna meg ez a bejegyzés.

-- Tiborcz József

UPDATE (05/26): Elrontottam a számítást: 500*50000/8 = 3125000 és nem 25 millió, tehát mégis hüje vagyok :-(

A bejegyzés trackback címe:

https://aliceesbob.blog.hu/api/trackback/id/tr702934422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Spala Ferenc 2011.05.26. 16:17:11

Csak hogy belekössek Józsikába: ilyen tűzriadós izé évente van, míg elsősegélyt 1x tanultunk. Ha az is évente lenne, többre emlékeznénk belőle :P :))

J u l e s 2011.05.27. 10:38:45

A váratlan áltűz vicces lenne, de kissé túlzás, könnyen lehet belőle sérülés is.

Olvastam anno, hogy úgy tesztelték a repülőgépek vészhelyzeti "áteresztő" képességét, hogy a kísérletben részvevők közül az első 10(?) ember aki lejutott a gépről (talán egy nagyméretű plüssállattal együtt), az kapott öt (5) dollárt. Vagy valami hasonló, nevetséges összegű díjat. Már ez is elég volt ahhoz, hogy az emberek egymást taposva próbáljanak lejutni az "égő" gépről.

A fenti esetben szintenként lehetett volna nyerteseket hirdetni, szigorúan a saját helyéről - asztalától - indulva. A díj a karton sörtől kezdve - ami ilyen melegben nem megvetendő nyeremény - a masszázsbérletig bármi lehet, a versengés amúgy is megteszi a magáét.
süti beállítások módosítása