Hacker etimológia

2011.08.15. 11:09 | Spala Ferenc | Szólj hozzá!

Címkék: hacking gondolatka

Én eddig elsősorban technikai dolgokról írtam, de álljon itt most valami más. A Hacktivity szervezése kapcsán sokszor belefutunk különböző sztereotípiákba a hackerekkel (és így a Hacktivityvel) kapcsolatban is. (Arra most nem térnék ki, hogy ezeket az előítéleteket, fals definíciókat mennyiben szüli a media vagy mennyire gerjesztődnek mesterségesen.) Sőt még csak nem is azzal szeretnék most foglalkozni, hogy a hackereket még mindig a rosszfiúkkal azonosítják – tévesen! Talán ennek az egész megítélésnek köze lehet ahhoz, hogy a hackereket és az egész hackerséget rettenetesen beszűkítjük és a számítógépekhez me az IT-hoz kötjük őket. Talán sokkal jobban érthetővé válik ez a mozgalom/társadalmi réteg vagy nevezzük bárminek is, ha az eredeti, tágabb meghatározást nézzük. Arról lehet vitatkozni, hogy Bruce Schneier jó fej-e vagy sem, de az tény, hogy a szakma egyik nagy öregje és a hackerekre alkalmazott definíciója igen találó és pontos:

„A hacker is someone who thinks outside the box. It's someone who discards conventional wisdom, and does something else instead. It's someone who looks at the edge and wonders what's beyond. It's someone who sees a set of rules and wonders what happens if you don't follow them. A hacker is someone who experiments with the limitations of systems for intellectual curiosity.”

(Forrás: http://www.schneier.com/blog/archives/2006/09/what_is_a_hacke.html)

Olvassuk csak el mégegyszer, sehol nincs szó számítógépről, hálózatról, vírusról vagy jelszavakról. A konvenciók elutasításáról van szó, kíváncsiságról van szó, a szabályok megkerüléséről van szó.

Erről szól a hackerség, nem jelszavak feltöréséről meg sql injectionről. Igen, ez is része lehet, ha a világnak egy kis szeletét, az informatikát nézzük, az sql injection sem más, mint a szabályok megkerülése, hiszen termék azonosító helyett én egy sql lekérdezést írok be az URL-be.

És hogy honnan jutott eszembe pont most pont erről írni? A minap az Indexen olvastam az utóbbi idők egyik legnagyobb hackjéről. Nem, nem a Sonytól hoztak ki megint adatokat, nem is egy újabb Iphone jailbreak. Nem.. semmi köze az IT-hoz: matematikusok fosztottak ki egy amerikai lottot

A lényeg: pár matematikus és programozó az MIT-ról összeállt és elkezdett számolgatni. Jelen esetben az egyik amerikai lottójáték szabályait és működési elvét vették górcső alá és mit ad isten, találtak benne egy kiskaput. Ha a megfelelő időben elég sok szelvényt (300 ezer) vásárolnak, biztos hogy nyernek. Ez eddig nem nagy dolog, ez igaz a mi lottónkra is, csak itt nem éri meg. A trükk, hogy ők kiszámolták, hogy mikor éri meg. Eddig 1 milliónyi nyertes szelvényt váltottak be, de még mindig van náluk. Ja igen, a befektetés 500 ezer dollár volt, azaz már most bőven nyereségesek. Na kérem szépen ők (is) HACKEREK!

És egy gyors költői kérdés: itthon valamelyik egyetemen (mondjuk ELTE vagy BME) foglalkoznak ilyesmivel? És miért nem?

Legyünk hacker nagyhatalom, a leleményesség a vérünkben van, ahogy mondani szokták, márpedig a leleményesség nagyon jó barátja a hackernek!

A bejegyzés trackback címe:

https://aliceesbob.blog.hu/api/trackback/id/tr793154597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása