Hogyan óvják az adataimat?!

2011.09.27. 04:26 | aliceesbob | 1 komment

Címkék: adatvédelem népszámlálás tanácsadóbeszél

Népszámlálás közeleg. Gondoltam megnézem mit írnak a hivatalos oldalon. Találtam is egy szép kék címet, ami arról szólt, hogyan óvják az adataimat. Lássuk! Idézetek következnek és magyarázatok.

[...]

Kiemelkedően fontos tehát, hogy a népszámlálás teljes folyamatában a magánélet, illetve a személyes adatok védelméhez fűződő jogok kellőképpen érvényesüljenek, illetve csak a legszükségesebb mértékben korlátozzák azokat.

Eddig rendben. A szokásos bevezető jogi bulls@t. Felhívnám a figyelmet a kiemelkedően, a kellőképpen, valamint mindezeket árnyaló "illetve csak a legszükségesebb" kifejezésre. Igazi tanácsadóbeszél.

Az adatvédelmi követelmények a népszámlálás minden területén megjelennek.

Könyörgöm, valaki egyszer bökjön már rá valamilyen jogszabályban olyan tényleges és konkrét követelményre, ami alapján ennek van értelme! Az adatvédelmi törvényből kiindulva ez megint csak nem mond semmit.

A népszámlálásról szóló törvény biztosítja, hogy a népszámlálás során felvett adatok a későbbiekben ne legyenek összekapcsolhatóak az adatszolgáltatókkal.

Nyugodtan vegyük elő a törvényt mert csak két oldalas és olvassuk el... Aki ezt nem szeretné annak kigyűjtöttem ezeket a törvényi garanciákat:

2. § (2) A népszámlálás során a személy családi és utónevét a népszámlálási kérdőívre felvenni nem szabad.
(3) A lakások címét belső azonosítóval kell ellátni és a teljeskörűség ellenőrzését követően a népszámlálás során felvett adatoktól elkülönítetten kell kezelni.
3. § (3) A népszámlálás során gyűjtött adatok kizárólag statisztikai célra használhatók.
4. § (4) A begyűjtött adatok a feldolgozási folyamat lezárásáig a Magyar Köztársaság területét nem hagyhatják el.


Tehát a garancia az, sugallja a törvény, hogy anoním módon történik a felvétel mivel a lakcímet külön kezelik, meg a nevet nem vezetik rá, másrészt kizárólag statisztikai célra használhatóak az adatok. Az anonimitás ilyen formájú biztosítása nevetséges és legfeljebb csak egy jogászt téveszthet meg, de erről majd egy következő posztban. A statisztikai célú felhasználás követelménye már jobban hangzik, főleg azért, mert még ha akarunk sem tudunk olyat a közelmúltból felhozni, amikor törvényt módosítottak. Az utolsó meg igazi gyöngyszem. Adódik a kérdés, hogy rendben addig nem, de utána?!

[...]

A népszámlálásban résztvevőket szigorú titoktartás köti. A kitöltött népszámlálási kérdőívek összegyűjtése, feldolgozása szigorú rendben történik. 

Nem tudom milyen a szigorú titoktartás. A munkám kapcsán már elég sok titoktartásit kellett aláírnom, de még egyiket sem hívták szigorú titoktartási nyilatkozatnak. Úgy megnéznék egy ilyet! Szigorú mert nem mondhatom még a kutyámnak sem el mit hallottam? Vagy szigorú mert ha elmondom mit hallottam, még az unokáim is Szegedre fognak látogatóba járni? Vagy mert úgy néztek rám, amikor aláírtam?! A szigorú rend alapján nekem már el is ment a kedvem attól, hogy kérdezőbiztos legyek. Ez sem lehet valamilyen vicces munka. Kár érte.

A népszámlálás célja, hogy a lakások és a népesség összetételéről, legfontosabb jellemzőiről kapjunk információt, éppen ezért a népszámlálási kérdőíven nem szerepel a válaszadó neve.

De azért hozzátehették volna, hogy természetesen ettől függetlenül kedves állampolgár ha marhára akarjuk (meg ha nem is annyira) simán beazonosítunk téged. Szóval kár volt a kiemelés.

[...]
A címek és a kérdőíveken szereplő adatok feldolgozása egymástól függetlenül, elkülönítetten történik.A feldolgozást követően a címeket és a népszámlálási adatállományt a KSH egymástól elkülönítetten tárolja.

Már megint ez az elkülönült adattárolásos dolog... Ha ezzel a beazonosíthatóságot próbálják elkerülni, akkor nincs értelme.

[...]
Az adatközlés statisztikai összesítések formájában történik.

Na az első értelmes gondolat. Tehát raw adatokat nem fognak kiadni. Ez rendben van.

[...] Tevékenysége felett – a népszámlálásban résztvevő szervektől független ellenőrző szervként – az adatvédelmi biztos gyakorol kontrolt. E jogkörében [...] véleményezte a népszámlálásra vonatkozó jogszabályokat, ellenőrzi az online adatszolgáltatás megfelelőségét, a kérdőívek összeállítását, illetve az összeírás és az összegyűjtött adatok feldolgozásának folyamatát.

Semmi bajom az adatvédelmi biztos intézményével, de az IT biztonságban a biztonságot és a jogszabályi megfelelést külön kezelik. És ez nem véletlen! Joszabálytól rendszer biztonságos még nem lett és ugyanez fordítva is igaz.

De miért a para?

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy én a kérdések között nem találtam olyat, amit az állam (Kincstár+NAV+BM) már szerintem úgyis nem tud rólam (csak legfeljebb nem hordta egybe), vagy nem posztoltam ki a facebookra vagy igazából érdekel hogy tudják rólam vagy sem. Egyedül az utolsó oldala érdekes a személyi kérdőívnek, ami a vallásra és a fogyatékosságra kérdez rá. Azonban a fogyatékosságról az állam már úgyis tud (ha kap az ember ellátást valamilyen jogcímen), marad a vallás és nemzetiség. Egyedül itt lehet tétje az anonimitásnak, illetve ennek hiányának. Még szerencse, hogy van lehetőség a választ ezekre a kérdésekre megtagadni.

Szumma szummárum

Az adatvédelmi garanciákat a leírás szerint elsősorban a jogszabályi garanciák jelentik, azaz arra használják amire gyűjtik és nem másra. A másik implicit garancia lenne az, hogy anoním, de ez nem igaz, bárhogy is akarják ezt sugallni.

Végezetül a hogyan óvják az adataimat kérdésre az adekvát válasz:

A rossebb tudja.

 

Tiborcz József

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://aliceesbob.blog.hu/api/trackback/id/tr533259303

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Népszámlálás jogszerű elutasítása 2011.09.27. 10:01:09

 Kérem a blogos és közösségi oldalakon aktív társadalmat, gyűjtsük itt össze a 2011-es "Népszámlálás" jogszerű elutasításának lehetőségeit. Minden új érvvel, reális lehetőséggel kibővítem blogbejegyzésemet. I. § lehetőségNyilvá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2011.09.27. 10:18:11

Népszámlálás jogszerű elutasítása

Kérem a blogos és közösségi oldalakon aktív társadalmat, gyűjtsük itt össze a 2011-es "Népszámlálás" jogszerű elutasításának lehetőségeit. Minden új érvvel, reális lehetőséggel kibővítem blogbejegyzésemet.

vilagnezet.blog.hu/2011/09/27/nepszamlalas_jogszeru_elutasitasa
süti beállítások módosítása