11 valódi tanács a naplókezelő kiválasztásához

2012.02.27. 10:35 | aliceesbob | 1 komment

Címkék: poénka naplóelemzés

A Novell nemrég kiadott egy sajtóközleményt a naplókezelő megoldások kiválasztásához. Úgy általában persze igazuk van, de úgy gondolom, hogy egy pontatlanul fogalmaztak, mert a gyakorlatban nem nagyon látszik, hogy az ügyfelek megfogadnák a tanácsokat. Ezért, hogy könnyebben átmenjen az üzenet, mi egy alternatív 11 pontot javaslunk, íme:

1. Ne foglalkozzunk az igényfelméréssel! Elég ha mindent megkövetel a szállítótól és így írja ki a beszerzést. Az igényfelmérés csak felesleges kérdéseket indukál, lelassítja az előkészítési fázist. Az igényfelméréshez belső megbeszéléseket kell szerveznie, de mivel kevés a tárgyalója, ez belső feszültségekhez vezet. De minek veszekedne a cégnél, amikor otthon is tud a gyerekeivel!

2. A környezet méretezését hagyjuk a szállítóra! Mivel mindent megkövetel, a méretezés sem az Ön problémája. Foglalkozzon ezzel is csak a szállító. A lényeg, hogy legyen a méretezés is követelmény. Mondjuk: "A rendszernek képesnek kell lenni valamennyi biztonsági és egyéb releváns naplóesemény fogadására és elemzésére, valamint megőrzésére kockázatarányos mértékben."

3. Csak az ár alapján válasszunk! Ne feledje: ami drága az rossz, ami olcsó az jó. Minden termék ugyanannyit tud, illetve egyik sem tud mást mint a többi, ezért csak az ár számít. Ne dőljön be a szállítóknak, ígérjenek akármit, ne higgyen a magic quadrantos elemzéseknek! Minden szállítónak van egy baráti elemző cége amelyik pont őt hozza ki a nyerőnek. Az ár nem hazudik egyedül!

4. Ne foglalkozzunk a referenciákkal. Minden szervezet más és más. A világon egyedülálló, megismételhetetlen entitás. Az Ön cége különösen, kár, hogy nem a világörökség része. Éppen ezért a referenciáktól tanulni úgysem tudnak. A szállítók, ahogy tapasztalta, legyenek bármilyen felkészültek úgyis elkerekedett szemmel néztek a feladatokra eddig is, akárki nyert. Így a referencialátogatáson nem tanulhat semmit, legfeljebb azt, hogy tényleg mennyire különleges, megőrzésre méltő az Ön szervezete és szervezeti kultúrája.

5. Igenis a gyártó mondja meg mit és hogyan naplózzunk! Minden más porhintés. Ki mondja meg, hogy nekünk mi a fontos, ha nem a gyártó? Riadt e Ön már valaha álmából arra, hogy "dekár hogy ezt és ezt nem naplózzuk?" Na ugye! Csak a szállító tudhatja, hogy az általa kreált piaci szegmens egyáltalán mire jó. Örüljön, hogy hajlandó ezért Ön fizetni.

6. Ne döntsünk! A döntés a felelősség és a felelősségrevonás melegágya! A döntésképesség látszata viszont fontos. Ezért vonjon be minden az infrastruktúrában érintett eszköz szakértőt: a rendszerektől kezdve a hálózati eszközökön és hozzáférés-kezelő megoldásokon át egészen az alkalmazásokig és adatbázisokig. Kérdezzen meg mindenkit, a válaszokat feszítse egymásnak! Meglátja, jól fog szórakozni! Minél több embert és szervezetet tud megnyerni az ügynek, annál nagyobb a valószínűsége, hogy valaki hibázik és máris megvan a bűnbak, ha meg nem, akkor még mindig megunhatja valaki és tényleg megcsinál valamit.

7. Jogi osztály nélkül ne hozzon mély technikai döntést! Nincs annál szebb, mint amikor egy római jogon nevelkedett elme megpróbálja a naplógyűjtés- és elemzés problémáját a rendelkezésére álló jogi fogalomrendszerben értelmezni. Ha előbb még nem szórakozott eleget, most aztán fetrengeni fog. Nem akarjuk a felfedezés örömét elvenni, de azt mindenképp próbálja ki, hogy a jogászát összeengedi a szállító mérnökével. Csak arra kérjük a hangfelvételt küldje el nekünk. Köszönjük!

8. Mindent egyszerre telepítsünk! Már ne haragudjon, de rugták már tökön? Rossz volt persze, de egy hét után már nem emlékezett rá. Most képzelje el, hogy minden héten egyszer tökön rugják a következő két évben! Ez higgye el, nem ugyanaz az élmény! A fokozatos bevezetésre gondoljon úgy, mint egy két évig tartó folyamatos tökönrúgásra. A szállítók csak azért akarják ezt, mert ők rugnak, fájjon Önnek. Ha egy lépéses telepítést választja, az a szállítónak fog fájni. Ha már választhat, válasszon.

9. Nem kell az oktatás! Mivel a naplókezelő megoldásokat a híresztelésekkel ellentétben a kutya sem használja, ezért megérteni sem kell, hogy mit csinálnak. Nagy előnyük, hogy nem zavarják a szervezet működését. Egy idő után nyugodtan ki is kapcsolhatja, hogy még áramot se fogyasszon. Így később megy tönkre a hardver is. De addig is, elég ha bekonfiguráltat valamilyen automatikus jelentést meg néhány riasztást tessék lássék módon. Ezeket az automatikus leveleket, meg pár egyszerű szabállyal el lehet rögtön mozgatni egy nem olvasott mappába. Ha ezt nem tudja hogyan kell megcsinálni, akkor a levelezőrendszer használatából tényleg szüksége van oktatásra.

10. Az igényeket tartsuk fixen! A világ gyors változásai ellen úgy tud a legjobban védekezni, ha eldönti mit akar, és ahhoz tüzön vizen keresztül ragaszkodik. Ne feledje, a világ olyan, amilyennek megálmodja. A változó igények csak a szállítónak jó, hogy plusz pénzt zsaroljon ki változáskezelés keretében. Ha eddig betartott mindent, akkor igazán nincs oka megváltoztatni azt az egy követelményt, hogy "legyen olcsó és tudjon minden jelenlegi és jövőbeni követelményt". Az összes többi már a szállító dolga.

11. Ne várjunk megtakarítást a bevezetés után! Mivel úgysincs kimutatása a valós informatikai költségeiről és megtérülésről, ezért bármilyen kérdést csak elméletben tud megválaszolni. Ehhez tiszta, mindenfajta előítélet és prekoncepciómentes tudat szükséges. Helyezkedjen lótuszülésbe és tegye fel a helyes kérdést: mennyibe kerül a naplóelemző megoldásom? Meglátja, ha ellazul megérkezik a válasz! És akkor láthatja, hogy volt megtakarítás vagy sem.

A magunk szerény eszközeivel sok sikert kívánunk minden kedves naplókezelő bevezetőnek!

Tiborcz József

A bejegyzés trackback címe:

https://aliceesbob.blog.hu/api/trackback/id/tr714213612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bvamos · http://www.logalyze.com/ 2012.04.19. 12:22:20

Láttunk már ilyen projekteket...
süti beállítások módosítása